polonyalı oyun geliştirici cd projekt red 'in piyasaya damgasını vuracağı düşünülen role-playing türündeki oyunu. Mayıs 2012'de duyurusu yapılan oyun için ilk tanıtım videosu 2013'de yayımlanmıştı. e3 2018'de tanıtımı yapılan oyun yüzün üzerinde ödül aldı. oyunun 17 eylül 2020'de PC, playstation 4 ve xbox one için çıkması bekleniyor. son olarak ekliyim, oyunun geliştirilmesinde 500 kişilik bir ekip çalıştı.
fallout evrenindeki hit point (can) dolduran ilaç. oyun içinde genellikle tuvalet ve banyolardaki ecza dolaplarında bulabilirsiniz. ya da satıcılardan satın alabilirsiniz.
ana karakterini jack black'in seslendirdiği ve dizaynına ilham sağladığı, heavy metal temalı aksiyon macera oyunu.
Flappy Bird, Vietnam kökenli dong nguyen tarafından geliştirilen, 24 Mayıs 2013 tarihinde sadece mobil cihazlar için yapılan beceri oyunudur. Kuşu, oyunda bulunan boruların arasından geçirmek oyunun tek amacıdır. Boruya çarptığımızda kuş ölür ve oyun yeniden başlar.

king firmasının yapımı olan Candy Crush Saga; hayatımıza 2012 Kasım ayı gibi girmişti. Oyunun içeriğinden bahsetmeden önce indirilme oranlarına dikkat çekmek istiyorum. Gerek appstore gerekse google play store ’da hala üst sıralarda olan oyun gerçekten bağımlılık yaratan bir uygulama.
Oyunun detaylarına gelecek olursak bilmemiz gereken maddeler aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle şekerler, 3 aynı renkten oluşan şekerlerin dikey ya da yatay olarak birleşmesiyle patlatılmaktadır.
- 4 adet aynı renk olan şekerin birleştirilmesiyle şeritli bir şeker elde edilmektedir ve yatay ve dikey olarak kendi sütununu yok etmeyi sağlamaktadır.
- T ve ya L şeklinde aynı renk şekerlerin birleştirilmesiyle poşet şeker elde edilmekte ve patladığı zaman etrafındaki sütunları da yok etmektedir.
- 5 adet aynı renk olan şekerin birleştirilmesiyle çikolata topu oluşmaktadır ve ister şeritli şeker, isterseniz poşet şeker ile birleştirme imkânınız mevcuttur.
Oyunun görevlerine gelecek olursak; her bölümünde farklı bir görev verilmektedir. Örneğin; bir bölümde jöleleri alanları patlamaya çalışırken; diğer bölümünde malzemeleri ekrandan aşağıya doğru yok etmeniz gerekmektedir. Başka bir bölümünde istenilen malzemeleri toplamaya çalışırken ( 10 şeritli şeker, 20 poşet şeker, 1 çikolata top gibi.), diğer bölümünde bombaları patlamasını önleyerek puan kazanmaya çalışmaktasınız. Oyunun ilk bölümlerinde ise zamana karşı oynadığınız bölümler de mevcuttur. Bir yandan çikolatalar etrafınızı sararken diğer yandan bombaların patlamaması gerekmektedir ve aynı zamanda süre azalmaktadır fakat gerekli puanı da yapmanız gerekmektedir.
Firmalar, bir araya girerek merkezi işletim sistemi (ctos ) adında bir sistem kurarlar. Bu sistem, bütün her şeyin tek bir yerden yönetilmesini sağlar. Aiden Pearce bu sisteme sızarak, profiler ismindeki cihaz ile şehirdeki her şeyi kontrol etmeye başlar. Amacı, geçmişte ölen yeğeninin intikamını almaktır.
Valve tarafından geliştirilen dünyanın en popüler oyun satış ve oyun içi iletişim ağı. 28 dilde destek veren Steam ayrıca pc ve mobil olmak üzere 6 işletim sisteminde de destek vermektedir.
Günümüzdeki FPS oyunları da artık çağ atladı diyebiliriz. COD ve Battlefield serileri eskiden olduğu gibi sadece askerler ve savaşlar kullanarak senaryo yapmıyorlar; Battlefield Hardline buna iyi bir örnek. Kontrol ettiğimiz karakter bir polis ve senaryoyu kendimiz yönetebiliyoruz.
ilk oyunu ile efsane olan ikincisi milyonlarca kişi tarafından beklenen, ancak spoiler rezaleti sonrası yayınladığı gameplay videoları ilede şimşekleri üstüne çeken naughty dog oyunudur. 2020 nin büyük hayal kırıklığı olabilir
2012'de İstanbul'da Mehmet ecevit tarafından kurulmuş, 1010! isimli ters tetris tarzı mobil oyunuyla başarıya ulaşmış ve her Türk start up'ın makus kaderi olarak Zynga'ya 250 milyon dolara satılmış türk oyun geliştirici
blizzard 'ın warcraft evreni temalı kart oyunu. çıktığı günden bu yana iniş çıkışlar yaşasa da popüleritesi hala devam ediyor. riot games'in (bkz:legends of runeterra) ve valve'ın (bkz:artifact) oyunları yerini almaya çalışsa da, hiç biri hearthstone'un kitlesine ulaşamadı.
Yarış oyunlarından alışık olduğumuz bir senaryo var karşımızda; son model arabalar, modifiye yarışlar vs vs fakat bir detay The Crew'i farklı kılıyor. Adından da anlaşılacağı üzere kendinize bir ekip yani bir çete kuruyorsunuz ve yarışlarınızı diğer çetelere karşı yapıyorsunuz.
Günümüzden 1000 yıl sonrasında geçen oyunda, dünya robotlaşmış canlılar tarafından yönetilmektedir. İnsan ırkının gücünü kaybettiği ve robot dinozorların mutlak hâkim olduğu bu ortamda, kontrol edeceğiniz karakterle istenilen görevleri tamamlamanız gerekecek.
Battleroyale tarzına yeni bir soluk getirilmeye çalışılmış. Güzel sanat yönetimi ve beraberinde gelen güzel grafikleri var. Dövüş mekanikleri ve skill kullanımları kolay ve eğlenceli. Umut vadediyor.
Artı olarak oyunun bir çok mekaniği kanser oyun olan SEKİRO'YA BENZİYOR. GRAP İLE ZIPLAMA UÇMA GİBİ NİNJA HAREKETLERİ, HIZLI İTEM DEĞİŞTİRMELER, KATANALAR, BOMBALAR VS ÇOK GÜZEL DURUYOR. 1 SAATE YAKIN OYNAMAMA RAĞMEN OLDUKÇA ZEVK ALDIĞIM OYUNLARDAN BİRİSİ. UMARIM DAHA GÜZEL YERLERE GELİR. BIKTIK STANDART BATTLEROYALE OYUNLARINDAN. BÖYLE GELİŞMELER GÜZEL OLUYOR!
Temple Run sürekli koşmaya dayalı bir oyundur. 2011 yılında ios ve android daha sonrada Windows 8 platformlarında yer alan oyun, keith shepherd ve natalia luckyanova tarafından yazılmış oyunun dizaynı kiril tchangov tarafından hazırlanmış.
Gelelim yine bağımlılık yapan bu oyunun nasıl oynandığına. Oyunun kurgusu şöyle; oyundaki karakterimiz sığınaktan gizli bir hazine çalar ve arkasına takılan lanetli maymunlardan kurtulmaya çalışır. Oyundaki tek amaç, maymunlara yakalanmadan kaçmaktır. Kaçarken önünüze çıkan engellere çarpmamanız gerekiyor ve oyunda hız gittikçe artıyor.
Bunlara ek olarak, oyunda bulunan altınları toplamanız puanınızın yükselmesini sağlar ve oyundaki oyuncu karakterinizi değiştirmeniz için o altınlar gerekli olacaktır. Ne kadar çok altınınız olursa o kadar çok karakter seçeneğiniz olur..
Anlatımı kolay, sağlam refleksleriniz yok ise oynaması zor olan bu oyunun bağımlısı olacaksınız. Kim bilir belkide çoktan bağımlısı oldunuz.
Bir çocuk, treni spreyle boyarken görevli ve köpeği tarafından farkediliyor ve kovalamaca başlıyor. Koşabildiğimiz kadar koşuyoruz. Evet, Subway Surfers tamamen bundan ibaret, ancak oldukça eğlenceli ve bağımlılık yapıyor.
Oyuna başlarken “1x” olarak başlıyoruz. Bu bize saniyede 1 puan kazandırıyor ki, oldukça düşük bir rakam. Oyun içerisinde bize belli görevler veriliyor, 3 görevi tamamladığımızda ise “2x” oluyoruz ve saniyede 2 puan kazanmaya başlıyoruz. Bu şekilde “30x” e kadar çıkarabiliyoruz. X sayımız arttıkça, görevler daha da zor ya da uzun hale geliyor. 4 tane “daily mission” yap gibi görevler bize 4 gün kaybettirebiliyor, eğer sabırsızsanız store’dan altınlarınız ile görevi direkt olarak geçebiliyorsunuz. ‘Ben saniyede 30’dan daha fazla puan nasıl kazanırım ?’ diyorsanız da, store’dan score booster alıp bunu 35’e çıkarabilirsiniz. Bundan daha fazlası ise, istisnalar dışında malesef mümkün değil.
Yapımcılar, oyuna her gün girmemiz için ‘daily mission’ adında bize günlük bir görev veriyorlar. Bu görevde, bir kelimenin harflerini, oyunun başında toplamaya başlıyoruz. Bütün kelimeleri topladığımızda ise bize belli ödüller veriliyor. İlk günün ödülü 500 altın, ikinci günün ödülü 750 altın, üçüncü günün ödülü 1050 altın, dördüncü günün ödülü 1500 altın ve beşinci günün ödülü ise ‘super mystery box’. Oyuna ara vermeden her gün girerseniz, sürekli olarak super mystery box kazanma şansınız var.
Oyun içerisindeki altınların 2 avantajı var. 1.’si, topladığınız altın kadar puan kazanıyorsunuz ve bu puanlar öldüğünüzde mevcut puanınıza ekleniyor. 2.’si ise topladığınız altınlarla store’dan alışveriş yapabiliyorsunuz. Altın ile alabilicekleriniz ise şunlar:
hoverboard : Oyun esnasında ekrana iki kere üst üste tıkladığınız zaman, karakterinizin altında çıkan kaykay. Eğer karakterinizin altında kaykay var ise, herhangi bir yere çarpsanız dahi ölmüyorsunuz ve koşmaya devam ediyorsunuz.
mystery box : İçinden çeşitli ödüller kazanabiliceğiniz bir sihirli kutu. 500 altın karşılığında alabiliyorsunuz.
score booster : Yazının başında belirttiğim gibi, saniyede 5 puan daha fazla kazanmanızı sağlıyor. 3000 altın karşılığında satın alabiliyorsunuz.
mega headstart : Oyuna başladığınızda bir süre uçarak bütün engelleri pas geçiyorsunuz ve oyuna belli bir puan ile başlıyorsunuz. 2000 altın karşılığında satın alabiliyorsunuz.
Skip Mission 1 2 3: Verilen görevleri yapmak istemezseniz, satın alarak direkt olarak görevleri pas geçebiliyorsunuz. Oyun içerisinde koşarken, karşınıza çeşitli itemler çıkıyor. Bunlarla bir süreliğine değişik özellikler kazanabiliyorsunuz. Store’da altınlarınızla bunları upgrade edip süreyi uzatabilirsiniz.
jetpack : Havalanıp bir süre engellerden uzak bir şekilde sadece altın topluyorsunuz. Oyunda size en çok puanı kazandıran item kendisidir.
super sneakers : Bot şeklinde bir görünüşe sahiptir ve aldığınız zaman oldukça yukarılara zıplayabiliyorsunuz.
coin magnet : Etrafınızda bulunan altınları, üstüne gitmeseniz dahi kendinize otomatik olarak çekebiliyorsunuz. Sağınızda solunuzda ne kadar altın varsa hepsini toplamaya yarıyor.
2x Multiplier: Oyunda saniye başı kazandığınız puanı 2’ye katlıyor. Bütün görevleri tamamlayıp birde üstüne score booster yaparsanız, 2x multiplier ile birlikte saniyede 70 puan kazanabilirsiniz.
Oyunda bunlara ek olarak birde anahtar mevcut, bu anahtar sayesinde ölseniz dahi kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Her öldüğünüzde eşit miktarda anahtar gitmiyor, ilk öldüğünüzde 1 anahtar karşılığında yolunuza devam ediyorsanız; ikincisinde 2 anahtar istiyor. 4, 8, 16 diye sürekli olarak ikiye katlanıyor. Eğer internet bağlantınız var ise, her gün reklam videosu izleyerek 2 anahtar kazanabilirsiniz; ya da oyun içerisinde bu anahtarı elde edebilirsiniz.
Oyunun giriş ekranında bulunan “me” bölümünden ise altın karşılığında karakter ve kaykay satın alabiliyorsunuz. Bazı kaykayların size kazandırdığı ekstra özellikler olsa da, karakterlerin ekstra olarak size kazandırdığı bir fayda yok. Sadece etrafınıza hava atmak için satın alabilirsiniz :). Oyundaki en pahalı karakter, “Prince K” isminde bir arap, ücreti ise 980.000 altın.
Kaykaylara gelecek olursak, oyuna başladığınızda size sıfır özellikte bir default bir kaykay veriliyor. Altınlarınızı biriktirir ve özelliği olan bir kaykay alırsanız, sizin oldukça işinize yarayacaktır. Oyunda en çok yararı olan ve almanızı tavsiye ettiğim kaykaylar ise:
bouncer : 280.000 altın karşılığında bu kaykayın sahibi olabiliyorsunuz. Bu kaykay size Super Sneakers ile geliyor ve oldukça yukarılara zıplamanızı sağlıyor.
hot rod : 280.000 altın karşılığında bu kaykayın sahibi olabiliyorsunuz. Özelliği ise, hızınızı ciddi biçimde artırıyor. Ne kadar hız, o kadar puan demek.
lowrider : 320.000 altın karşılığında bu kaykayın sahibi olabiliyorsunuz. Hem sizi biraz yavaşlatıyor hem de en önemlisi eğilmeniz gereken engellerde, eğilmek zorunda kalmıyorsunuz. Zira, karakteriniz kaykaya yatarak biniyor.
daredevil : 85.000 altın karşılığında bu kaykayın sahibi olabiliyorsunuz. Hot rod’da olduğu gibi, hızınızın artmasını sağlıyor.
Özelliği olmayan, ancak altın ile satın alınan diğer kaykaylara ise; anahtar karşılığında bazı özellikler ekleyebiliyorsunuz. Oyunda bana en çok uyan lowrider isimli kaykaydı ve ben yemeyip içmeyip biriktirdim ve bu kaykayı aldım. Bu kaykay ile 11 milyon puan yaptığımı söyleyerek, havamı da atiyim.
Oyunda her ay farklı bir şehirde yarışıyorsunuz. ‘Ben bu şehri istemiyorum, bir önceki şehir daha güzeldi onda oynayacağım’ deme gibi bir şansınız yok; eski şehre geri dönme şansınız malesef yok. Şu ana kadar İstanbul oyuna hiç gelmedi. Zaten Gebze – Haydarpaşa banliyo treninin bile hâlâ açılmadığı yeri neden eklesinler ki . Oyuna facebook ile giriş yaparsanız, facebookta bulunan arkadaşlarınızla puanlarınızı yarıştırabiliyorsunuz. Yine oyun içinde ‘Top Run’ bölümünde, oyunu oynayan herkes ile puan yarışı yapabilirsiniz.
Oyunun en güzel özelliklerinden biri ise, internet olmadan oynanabilmesi. Yalnız, internet olmadan oynadığınızda ‘daily mission’ yapamıyor ve kazandığınız puanı top run’a sokamıyorsunuz. Yine de, metro gibi internet çekmeyen yerlerde zaman geçirmek için birebir.
bir nesli manyak yapan oyun. running with scissors firması tarafından çıkarılmıştır. kürekle kafa koparma, işeme, vahşet, kan ne ararsanız vardı. asıl görevlerimiz gayet normal işler (marketten süt alma, kütüphaneye kitap teslim etme vs.) olsa da, durumlar bizden çeşitli aksiyonlara girmemizi gerektiriyordu. kimseyi öldürmeden bitirilebildiğini iddia ediyor bazı çevreler.