bir nesli manyak yapan oyun. running with scissors firması tarafından çıkarılmıştır. kürekle kafa koparma, işeme, vahşet, kan ne ararsanız vardı. asıl görevlerimiz gayet normal işler (marketten süt alma, kütüphaneye kitap teslim etme vs.) olsa da, durumlar bizden çeşitli aksiyonlara girmemizi gerektiriyordu. kimseyi öldürmeden bitirilebildiğini iddia ediyor bazı çevreler.
çıktığı anda yoğun ilgi gören fakat kısa sürede oyuncuların ilgisinin azaldığı online bol yürümeli oyun
türkçe "sinirli oyun manyağı" youtube var olduğundan beri var olan ilk youtuber gamer denilebilir. dünyanın en kötü 8bit-16bit oyunlarını "angry nerd" veya "fucking nerd" karakteri adı altında inceleyen bu abimiz, gerek videolarında yapmış olduğu basit ve sahte efektler, gerekse her bölümünde oyun firma ve tasarımcılarına uzun uzun etmiş olduğu farklı farklı hakaretler ve küfürler sayesinde zamanında popüler kültürün parçası olmuş "bodrumunda kariyer yapan adam" diye ünvan alan ve halende bu işe devam eden bir kişi.
bayonetta 'nın devam oyunu olarak, nintendo tarafından piyasaya sürülen üst düzey aksiyon oyunu. 9 Ekim 2014'te demosu yayınlanan oyun, 24 Ekim 2014'te sadece wii u konsolu özelinde piyasaya sürülmüştür.
Özellikle yayıncıların o olmadan yayına çıkmadığı, çokta bir espirisi olmayan ama kapitalist sistemin en başarılı ürünlerinden birisi
Günümüzdeki FPS oyunları da artık çağ atladı diyebiliriz. COD ve Battlefield serileri eskiden olduğu gibi sadece askerler ve savaşlar kullanarak senaryo yapmıyorlar; Battlefield Hardline buna iyi bir örnek. Kontrol ettiğimiz karakter bir polis ve senaryoyu kendimiz yönetebiliyoruz.
Kim Bilir, 90 saniye içinde 15 soruyu; doğru bir şekilde, en hızlı cevaplayıp, en yüksek puanı alma hedefli bir oyundur.
İnsanoğlunun doğuşunda vardır bilgisini sorgulama ve başkalarından üstün olma özelliği. Bu yüzdendir ki ilk çağlardan bu yana insanlar doğayla, teknolojiyle yarıştığını sanırken aslında insan insanla yarışır. Bu yarış dâhilinde çıkar birçok savaş, birçok icat ve birçok oyun. O oyunlardan biri de dünyanın sayılı oyun geliştiricilerinden biri olan Peak Games tarafından yapılan Kim Bilir oyunudur. 2012 Temmuz – Ağustos aylarında yayına giren Kim Bilir, ilk 5 günde 75000 indirmeye ulaşmış ve gün geçtikçe daha fazla oyunsever ile buluşmuştur. Buradan da anlaşıldığı gibi insanoğlu bilgisini yarıştırmayı sevmektedir ?
Kim Bilir, Türk televizyonlarında yayınlanan ‘Kim 500 Milyar İster’ yarışma programının formatına benzemektedir. Oyunda size yöneltilen 15 soruyu 90 saniye içerisinde doğru cevaplamanız gerekmektedir. Ne kadar az hata yaparsanız o kadar çok puanınız yükseliyor. Tabi bir de size verilen sürenin kıymetini iyi bilirseniz, kalan süre puanınıza ekleniyor. Oyunda bulunan altınlara; cevapladığınız sorular, kalan süreniz ve kazandığınız puanlara göre sahip oluyorsunuz. Peki bu altınlar ne işinize yarayacak ? Öncelikle size verilen 5 can hakkını bitirirseniz ve oyuna doymazsanız bu altınlar karşılığında yine can alabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, oyunda bulunan jokerleri bu altınlar sayesinde alabiliyorsunuz. Bu jokerler şöyle; Yarı-Yarı, Pas, Seyirci, Doğrusu, Ekstra 30, Çarpı 2, Yeni Soru, Süreyi Dondur, Çift Cevap. Bu jokerlerden yalnızca 3 tanesini kullanabiliyorsunuz bir oyun içerisinde ve genelde süre uzatması olan “Ekstra 30”, doğru cevabı seyircinin verdiği “Seyirci” ve doğru cevaba verilen 2 kat puandan oluşan “Çarpı 2” jokerleri kullanılıyor. Jokerlerin bağımlısı olursanız eğer altınlarınızı kaybedersiniz.
Oyundaki bir özellikte oyunun içinde bulunan turnuvalar. Bu turnuvalar haftalık yapılıyor ve Pazar akşamı turnuvalar son buluyor. Bu oyunu oynayan kişilerle yarışıyorsunuz bir nevi ve katıldığınız turnuvalarda kaç soru cevapladığınız, doğru cevap oranı vb. bilgiler de burada yer alıyor. Ayrıca haftanın 3 günü altın ödülü de mevcut.
Peki Kim Bilir sorularının özellikleri ne ? Oyundaki soruların özelliği, çoğu sorunun güncel olaylardan oluşması ve soruların her alandan sorulabilmesi. Mesela film karakteri sorusu da karşınıza çıkabiliyor, fizik kuralı ile ilgili bir soru da. Yani kesin çizgilerle ayrılan bir soru tarzı, ve soruların seçildiği belirli bir kategori bulunmamakta. Her cevapladığınız sorunun puanı bir diğer sorudan daha yüksektir. Özellikle son soruların doğru cevaplanması, puanınızı bir hayli yükseltecektir. Her ne kadar soruların tekrarlanmadığı söylense de, bazı sorular karşınıza tekrar çıkabiliyor.
Kim Bilir oyununda arkadaşlarınızı davet edebilme seçeneği de bulunmakta. Facebook’a bağlanarak ya da sms ve mail yardımı ile arkadaşlarınızı davet edip altın kazanabilirsiniz. Genelde Facebook üzerinden arkadaş daveti tercih edilmekte. Hem daha pratik hem de daha popülaritesi yüksek.
kim Bilir’i internet bağlantısı olmadan da oynamanız mümkün. Tek sorun arkadaşlarınızdan can isteyemiyorsunuz, zaten altınınız var ise can almak için arkadaş davetine de gerek kalmıyor.
Kim Bilir bilinmez ama elbet bu oyunda sizin bileceğiniz bir çok soru var. Unutmadan bu oyunu android , ios ve facebook üzerinden oynayabilirsiniz. Oyunu şuanda oynayan 3.440.000 yarışmacı bulunuyor. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz.
Temple Run sürekli koşmaya dayalı bir oyundur. 2011 yılında ios ve android daha sonrada Windows 8 platformlarında yer alan oyun, keith shepherd ve natalia luckyanova tarafından yazılmış oyunun dizaynı kiril tchangov tarafından hazırlanmış.
Gelelim yine bağımlılık yapan bu oyunun nasıl oynandığına. Oyunun kurgusu şöyle; oyundaki karakterimiz sığınaktan gizli bir hazine çalar ve arkasına takılan lanetli maymunlardan kurtulmaya çalışır. Oyundaki tek amaç, maymunlara yakalanmadan kaçmaktır. Kaçarken önünüze çıkan engellere çarpmamanız gerekiyor ve oyunda hız gittikçe artıyor.
Bunlara ek olarak, oyunda bulunan altınları toplamanız puanınızın yükselmesini sağlar ve oyundaki oyuncu karakterinizi değiştirmeniz için o altınlar gerekli olacaktır. Ne kadar çok altınınız olursa o kadar çok karakter seçeneğiniz olur..
Anlatımı kolay, sağlam refleksleriniz yok ise oynaması zor olan bu oyunun bağımlısı olacaksınız. Kim bilir belkide çoktan bağımlısı oldunuz.
unreal engine 3 kullanılan ‘’Bombshell’’ oyununda, general shelly harrison ’ı kontrol edeceksiniz. washington ’da yaşanan bir kaza sonucu tek kolunu ve tüm askerlerini kaybeden generale ikinci bir şans verilmiştir. Yeni bir mekanik kola ve deneyimli bir askeri ekibe sahip olan generali, özel bir operasyon beklemektedir. Sadece tek kişilik oyun modu olacak oyun, izometrik shooter olarak da tanımlanmaktadır.
döneminin en iyi el oyun konsolu game boy siyah beyaz iken game gear renkli ekrana sahipti. pilleri anında tüketirdi en fazla 2 saat oynayabilirdiniz.
Günümüzden 1000 yıl sonrasında geçen oyunda, dünya robotlaşmış canlılar tarafından yönetilmektedir. İnsan ırkının gücünü kaybettiği ve robot dinozorların mutlak hâkim olduğu bu ortamda, kontrol edeceğiniz karakterle istenilen görevleri tamamlamanız gerekecek.
"Freddy Fazbear’s Pizza" isimli pizza restoranında geçen hikâye de, gece güvenlik görevlisi rolündesiniz. Amacınız, gece boyunca ortaya çıkan oyuncak karakterlere karşı yaşam mücadelesi vermek. "Five Nights at Freddy’s" nin sadece tek kişilik oyun modu olduğunu hatırlatalım.
dc evreni karakterleriyle oynadığımız bir dövüş oyunu. batmanle supermani, aquamanle wonderwomanı birbirine kırdırabildiğimiz bir oyundu. dövüş sistemi, mortal kombat'ı andırıyor.
Valve tarafından geliştirilen dünyanın en popüler oyun satış ve oyun içi iletişim ağı. 28 dilde destek veren Steam ayrıca pc ve mobil olmak üzere 6 işletim sisteminde de destek vermektedir.
id software tarafından yapılmış, dünyadaki ilk fps oyunudur. wolfenstein kalesinde nazilerle kapıştığımız oyun, şimdiki alıştığımız bir çok fps temasını ortaya çıkarmıştır.
blizzard 'ın warcraft evreni temalı kart oyunu. çıktığı günden bu yana iniş çıkışlar yaşasa da popüleritesi hala devam ediyor. riot games'in (bkz:legends of runeterra) ve valve'ın (bkz:artifact) oyunları yerini almaya çalışsa da, hiç biri hearthstone'un kitlesine ulaşamadı.
Sadece 1 haftada yapılan bu devasa oyun günümüz şartlarına göre mükemmel grafikler sunmasa da milyonlarca kişiyi kendine bağlayabiliyor. "Taşı sıksa suyunu çıkartır" lafı aslında bu oyun için çok geçerli, çünkü her itemi kullanabiliyorsunuz. Oyunun inanılmaz zengin içeriği ve modlarıyla keyifli saatler geçirebilirsiniz.
sega tarafından geliştirilen ve 1986 yılında piyasaya sürülen arcade oyunudur.
out run arcade makinelerde ortalığı kasıp kavurduktan sonra sonunda commodore 64 versiyonu da çıkabildi.
out run sizi bir ferrari testarossa'nın direksiyonuna oturma imkanı veren bir yarış programı. hedefiniz ise verilen bir süre içinde belirli mesafeye ulaşmanız. üç boyut efektinin bize göre biraz yetersiz kaldığı bu oyunda yolun değişimleri oldukça inandırıcı ama yolun kenarındakiler ve sizi geçen diğer otomobiller için aynı sözü söyleyemeyeceğiz.
ne var ki artık klasikleşmiş pole position'dan bazı ses efektleriyle (fren ve virajlardaki kayma sesleri) bir gömlek daha üstün. Şoförün yanında oturan ve kazadan sonra da ihtiyatsız sürücüyü suçlayan hanım ayrı bir hava vermiş. yola çıkmadan önce arabanın teybinden dinleyebileceğiniz müziği seçebilmeniz de oldukça gerçekçilik katmış.
yarışa start noktasında yeşil ışığın yanmasıyla başlıyorsunuz. arabayı zorlamamak için birinci vitesle kalkmanız ve hız göstergesi en az 150'yi gösterinceye kadar aynı vitesle devam etmeniz, daha sonra ikinci vitese takmanız tavsiye edilir. böylece aracın devrini kaybetmeden yola devam etmesini sağlayabilirsiniz. yolda karşımıza birçok araç çıkacak ve siz de doğal olarak o araçların sağından ve solundan geçmeye çalışacaksınız. dikkat etmeniz gereken aracı geçerken yolun ne tarafa döndüğüne bakmak ve ona göre zaman ayarlaması yapmak.
joystick'i geriye çekerek fren yapabilirsiniz. ama ikinci viteste hızlı giderken, virajlara girdiğinizde fren yapmak yerine vitesi küçültmenizi tavsiye ederiz. aksi takdirde ya ters bir takla atacaksınız ya da süratiniz oldukça düşecektir. oyunda kaza sırasında yanma olmadığı için sakın sevinmeyin çünkü önünüzdeki araca çarpmanız halinde hızdan ve zamandan oldukça büyük bir bölümü kaybediyorsunuz.
sonuç olarak bir başla yarış programı... eskilerinden sıkıldı iseniz tavsiye edilir.
ahmet yıldırım
kaynak: 64'ler dergisi 1. sayı - nisan 1988